Het huis
Prijzen
Omgeving
Hoe kom je er
Polen info


De omgeving van Ollam Rajska

Boerenerf in de omgeving van Ollam Rajska
Boerenerf in de omgeving van Ollam Rajska

Ollam Rajska ligt in het stroomdal van de Wapienica, een zijrivier van de Wisla. Dit gebied kenmerkt zich door zacht glooiende heuvels, gestoffeerd met dorpjes, gehuchten, boerderijen, karpervijvers en bossages. De romantische bergketen de Beskiden steekt scherp af tegen de zuidoostelijke horizon. Dichtbij genoeg om de begroeide berghellingen te zien. Fietsen of wandelen in de directe omgeving van OllamRajska is vanwege het weinige verkeer een verademing.

Op anderhalve kilometer afstand in Czechowice-Dziedzice - ligt een splinternieuw zwembad. Veel jongeren uit de buurt prefereren voorlopig nog het spartelen in de watervalletjes van de snel stromende Japienica.
Een van de vele Zuidpoolse meertjes.
Karpervijver in de omgeving van Ollam Rajska
Een vogelrijk gebied ook, waar de ooievaar, kraanvogel, wielewaal, koekoek en geelgors om een paar soorten te noemen - tot de vaste gasten behoren. Wat het meest zal opvallen is het oude landschap, dat (nog) niet ten prooi is gevallen aan ruilverkavelingen.

Bielsko Biala (op acht kilometer afstand, 125.000 inwoners) met een boven- en benedenstad is het centrum van de streek. Het heeft een karakteristiek stadshart, boulevards, nauwe straatjes en marktpleinen. De trots is het Sulkowski-slot, sinds de stichting in de vijftiende eeuw, vele malen verbouwd.

Pszczyna (spreek uit pstiena), een fraai stadje twaalf kilometer noordelijker, heeft ook al zo'n merkwaardig tot paleisje verbouwd slot.

Bielsko Biala is welbeschouwd ook de toegangspoort tot de Beskiden, zoals dat stuk van het immense Karpatengebergte heet. In ieder geval ben je vanuit Bielsko niet ver meer van het nationale natuurpark Babiogorski, waarin uitgestrekte stukken oerbos. Kompas meenemen want je kunt er in verdwalen, zo groot.

Cieszyn is een bezienswaardige historische dubbelstad (met Tsjechië), gescheiden door de Oder.Wie de grens niet oversteekt kan het buurland bespieden vanaf een torentje, overblijfsel van ooit een twaalfde eeuwse koningsburcht.

Kasteel in Krakow
Burcht de 'Wawel' in Krakow

In het zuiden van Polen logeren en dan Krakow overslaan? Een bezoek aan deze historische stad (80 km oostwaarts vanaf Ollam Rajska) is een indrukwekkende belevenis. Het is de voormalige hoofdstad van Polen waar haar koningen werden gekroond in de burcht de Wawel. De stadskern staat op het Unescolijstje van de twaalf fraaiste ter wereld.

In de hal van het gastenverblijf Ollam Rajska liggen kaarten van de nabije en wijdere omgeving in verschillende schaalgroottes. Olga weet ook precies op welke dagen de markten in welke stadjes en dorpen plaats hebben. Markten in deze omgeving hebben dikwijls nog iets eigens omdat boeren en ambachtslieden er hun eigen produkten verkopen.

Er zijn op Ollam Rajska ook fietsen beschikbaar.
Home
E-mail